Apps

How do I connect Power Query with Loket.nl?

Volg deze stappen om eenvoudig een koppeling te maken vanuit Power Query met Loket.nl. U heeft alleen kennis van Power Query en uw eigen bedrijf en Loket.nl administratie nodig. Er is geen technische kennis nodig of kennis van de Loket.nl API's om te koppelen. Dit stappenplan vertelt u precies welke acties u moet doorlopen op Invantive Cloud om uw eigen dashboard te kunnen maken met gegevens uit Loket.nl.

De stappen voor het koppelen van Power Query met Loket.nl zijn:

 1. Registreer een Invantive Cloud account.
 2. Maak een Loket.nl database.
 3. Open de Loket.nl database voor de Microsoft OData connector.
 4. Koppel Power Query met Loket.nl via de connector.
 5. Laad data vanuit Loket.nl in Power Query.
 6. Bouw dashboard.

Invantive Cloud biedt een Loket.nl connector om gegevens vanuit Loket.nl te downloaden, maar er zijn nog ruim 70 andere connectoren beschikbaar voor SQL, Power Query, Power Query of Azure Data Factory.

Met de Loket.nl connector haalt u standaard de gegevens op uit alle gekoppelde Loket.nl administraties in uw dashboard. U kunt het aantal administraties dat opgehaald wordt beperken via de Database instellingen. Zo kunt u de BI connector voor Loket.nl ook beperken tot de gegevens uit precies één Loket.nl administratie. Uiteraard kunt u de data ook filteren op administratie via de filterstap in Power Query.

Als u vragen heeft, neem dan contact op met Invantive via het e-mailadres info@invantive.com, telefonisch via +31 88 00 26 599. Of kijk op de forums voor Loket.nl. Elke organisatie heeft recht op 1 uur gratis uitleg om u op gang te helpen. Dit gratis uur uitleg geldt ook voor gratis abonnementen.

Registratie op Invantive Cloud

Sla deze stap over als u al een account heeft op Invantive Cloud. Voer anders eenmalig de volgende stappen uit om een account op Invantive Cloud te registreren:

 1. Ga naar de startpagina van Invantive Cloud.

 2. Kies "Aanmelden".

 3. Kies "Inschrijven".

 4. Voer uw e-mailadres in.

 5. Kies "Volgende".

 6. Voer uw persoonlijke gegevens in.

 7. Kies "Volgende".

 8. Voer uw wachtwoord in en herhaal het ingevoerde wachtwoord.

 9. Kies "Volgende".

 10. U ontvangt binnen 2 minuten per e-mail een verificatiecode van 6 cijfers.

 11. Tik de 6-cijferige verificatiecode over.

 12. Zorg dat u op uw telefoon een authenticatie-app hebt geinstalleerd en kies "Volgende stap".

 13. Voeg de getoonde QR-code toe aan de authenticatie-app, vul de huidige verificatiecode in en kies "Afronden".

 14. Sla registratie van de organisatie over.

 15. Completeer uw persoonlijke gegevens en kies "Opslaan".

 16. Ga naar het dashboard.

 17. Het Invantive Cloud dashboard wordt getoond.

U heeft nu een aanmeldcode op Invantive Cloud waarmee u de koppeling met Loket.nl en talrijke andere platformen kunt instellen. U gebruikt dezelfde aanmeldcode voor alle platformen.

Aanmaken virtuele Loket.nl database

In deze stap gaan we een virtuele database met gegevens uit Loket.nl instellen. De database is "virtueel" omdat het geen traditionele database is, maar real-time gevoed wordt uit Loket.nl. De database wordt gebruikt voor al uw Loket.nl rapportages. U hoeft deze stappen dus maar 1x uit te voeren.

Voer de volgende stappen uit:

 1. Kies de Database toevoegen-knop.

 2. Selecteer Loket.nl uit de lijst.

 3. Vul het formulier in met aanmeldgegevens voor Loket.nl.

 4. Kies de OK-knop.

Gefeliciteerd! U kunt nu binnen de Invantive Cloud website gegevens uit Loket.nl verwerken. Dat kan bijvoorbeeld met de interactieve SQL editor. Om de gegevens vanuit Power Query te kunnen ophalen maken we een koppeling via Invantive Bridge Online. Deze slaat een "brug" tussen de cloud van Invantive en de standaard OData-connector die in elke versie van Power Query beschikbaar is. U hoeft dus lokaal niks te installeren: geen connector, geen ado.NET provider en ook geen Power Query add-on. U kunt deze Microsoft OData-connector ook meteen gebruiken vanuit Power Query web.

Loket.nl database openstellen via OData

Om de gegevens vanuit Power Query te kunnen ophalen maken we een koppeling via Invantive Bridge Online. Deze slaat een "brug" tussen de cloud van Invantive en de standaard OData-connector die in elke versie van Power Query beschikbaar is. U hoeft dus lokaal niks te installeren: geen connector, geen ado.NET provider en ook geen Power Query add-on. U kunt deze Microsoft OData-connector ook meteen gebruiken vanuit Power Query web.

Voer de volgende stappen uit om de gegevens uit Loket.nl op een veilige wijze ook buiten Invantive Cloud te kunnen gebruiken:

 1. Bij de virtuele database staat een oranje tekst die u oproept om gebruik vanaf uw huidige locatie (IP-adres) toe te staan. Kies deze oranje knop.

 2. Als u de gegevens via de web versies van Power wilt gebruiken, dan moet u de controle op IP-adres volledig uitschakelen door een sterretje ("*") in te voeren.

 3. Kies de Opslaan-knop om gebruik van de locatie(s) toe te staan.

U bent nu klaar om de Loket.nl gegevens te downloaden in Power Query.

Power Query connector instellen voor Loket.nl

U gaat nu in Power Query de gegevens binnenhalen uit Loket.nl via de gelegde koppeling.

Voer de volgende stappen uit:

 1. Start Microsoft Power Query en klik op "Haal Data".

 2. Kies "OData Feed".

 3. Voer in het venster de Bridge Online URL van de virtuele Loket.nl database in en kies de OK-knop.

 4. Soms accepteert Power Query de URL niet en verschijnt er een geel waarschuwingsteken. Voeg dan een '/' aan het einde van de URL toe en kies nogmaals de OK-knop.

 5. Een melding over ontbrekende authenticatie zal verschijnen als u uw aanmeldgegevens niet eerder hebt vastgelegd in Power Query.

 6. Selecteer het tab "Basis" aan de linkerkant.

 7. Voer de gebruikersnaam in voor Invantive Cloud.

 8. Voer het wachtwoord in dat u ingesteld heeft voor Invantive Cloud.

 9. De "scope" bij het menu "Kies welk niveau" hoeft u niet te wijzigen tenzij u specifieke redenen heeft.

 10. Kies de OK-knop.

Deze stappen voor het koppelen van Loket.nl met Power Query hoeft u maar 1x uit te voeren. Vanaf nu vindt u de koppeling terug in Power Query onder "Recente bronnen" in het menu.

Data Laden in Power Query vanuit Loket.nl

Een lijst van Loket.nl tabellen verschijnt voor gebruik in uw dashboard. U kunt deze tabellen en hun betekenis ook doorzoekbaar terugvinden op documentation.invantive.com. Een beperkt aantal tabellen uit de Loket.nl documentatie van Invantive zijn niet zichtbaar vanuit Power Query omdat ze parameters hebben.

Voer de volgende stappen uit om data te laden in uw dashboard:

 1. Selecteer de tabel die u wilt gebruiken in de Navigator. U kunt ook meerdere tabellen tegelijk kiezen.

 2. Een preview van de gevens vanuit Loket.nl verschijnt recht als u een tabel aanklikt.

 3. Kies de OK-knop.

 4. Alle gegevens van alle geselecteerde tabellen worden direct door de connector in Power Query geladen.

 5. Het laden kan afhankelijk van de hoeveelheid data kort of lang duren. De eerste keer duurt het sowieso aanmerkelijk langer omdat de gegevens dan nog niet in de "cache" staan.

 6. Gevorderde Power Query gebruikers kunnen met de "Transformatie"-knop de laadsnelheid vanuit Power Query verhogen door filters toe te passen.

De Loket.nl koppeling zal de gegevens in een cache plaatsen. Uw gegevens worden versleuteld opgeslagen. Power Query haalt vooral tijdens het ontwikkelen van dashboards vaak dezelfde gegevens opnieuw op. Deze cache zorgt voor een merkbare versnelling. De gegevens in de cache worden opnieuw aangeboden volgens de duur die u bij de virtuele Loket.nl database heeft ingesteld. Standaard staat de duur op 4 uur; u krijgt dus 4 uur lang dezelfde gegevens binnen via de koppeling.

Loket.nl Dashboard Bouwen

In Power Query staan nu de gegevens klaar voor gebruik in het dashboard.

Bouw nu uw rapporten of dashboards.

Klik op "Verversen" om de Loket.nl data vanuit Invantive Bridge Online te verversen.

Andere mogelijkheden

Na een eerste succes met nieuwe inzichten door een eigen rapportage of analyse op Loket.nl, gaat u meerdere dashboards maken op uw Loket.nl gegevens. Het is dan efficienter om gebruik te maken van Microsoft data flows zodat de gegevens tussen de verschillende dashboards gedeeld worden binnen het online Power Query platform.

Ook gaat u misschien andere Invantive connectoren gebruiken voor een rapportage of analyse. U kunt hiervoor de boven beschreven stappen volgen. Alle Power Query connectoren van Invantive werken identiek; alleen de registratie van de virtuele database is afhankelijk van de databron.

Tenslotte kunt u met Invantive Cloud ook software bouwen in de vorm van kleine webapplicaties. Deze software kan de data in uw database gebruiken.